Terug naar Collectie

1954 - Studebaker

Gepubliceerd op:
1954 - Studebaker

Qua automerk een exoot, de Studebaker uit 1954. 

.

Samenvatting van de technische gegevens van het voertuig;

 

TANKAUTOSPUIT

Automerk      STUDEBAKER

Uitvoering     R17A

Bouwjaar      1954

Kenteken      PB-16-47

Opbouw        Van Bergen te Heiligerlee  &  Berwi Winschoten

 

 

De Studebaker van 1954 werd gebouwd bij de firma van Bergen in Heiligerlee pomp-technisch en afgebouwd bij de net geopende fabriek Berwi (van Bergen Winschoten) Het verhaal wil dat deze auto de 2 was die de fabriek verliet in Winschoten.

Waarom een Studebaker? De gemeente Winschoten had vuilniswagens gebouwd op een Studebaker chassis en men vond het daarom makkelijk om ook de brandweerauto te bouwen op een zelfde chassis. Voor de monteurs van de gemeente om hetzelfde merk te kunnen onderhouden. Omdat de Studebaker ook mensen moest meenemen naar de brand bleek het dak te lag om te zitten. Vervolgens werd het dak afgezaagd en 30 cm verhoogd. Hier kwamen we achter toen de auto werd gerestaureerd waar we konden zien dat overal 30 cm was tussen gelast.

De Studebaker zou de naam mistwagen later krijgen, omdat hij alleen een hogedrukpomp (van Bergen) had. Het vervelende was dat de auto bij een brand en de tank was leeg gespoten hij niet meer kon blussen en als nog een ander voertuig moest komen om het karwei af te maken. Bij de tweede brand van Hotel Dommering in de Langestraat stond deze auto bijna zelf in de brand, men had vergeten de handrem te ontgrendelen! Het korte stukje rijden (Marktplein Brandweerkazerne naar Langestraat 700 meter) was deze auto dus bijna fataal geworden, gelukkig was er een andere brandweerauto die de Studebaker eerst kon blussen voordat hij kon beginnen bij Hotel Dommering.

De Studebaker werd relatief dus weinig gebruikt, de oudere leden van de brandweer vertelden vaak dat hij meer werd gebruikt voor riolen door te spuiten en voor het schoonspuiten van toen de 1e, 2e, en 3e Adrillenmarkt op en rond het marktplein. De auto ging vrij snel van de sterkte af en werd vervangen door en Tankautospuit DAF 1600 met hoge en lage druk.

 

Tekst: Dick Zwart

Bekijk ook

1931 - Ford AA

1931 - Ford AA

Het oudste voertuig in onze collectie is de AA Ford  .
 
1941 - Austin 3KBN

1941 - Austin 3KBN

De nieuwste aanwinst is deze Austin 3KBN, ook wel in de volksmond "Bellewagen" genoemd. .
 
1962 - Austin 3KBN

1962 - Austin 3KBN

Wellicht het bekendste voertuig uit onze collectie, de "Oome Dirk".  .