Terug naar Collectie

1962 - Austin 3KBN

Gepubliceerd op:
1962 - Austin 3KBN

Wellicht het bekendste voertuig uit onze collectie, de "Oome Dirk". 

.

Samenvatting van de technische gegevens van het voertuig;

 

AUTOLADDER

Automerk      AUSTIN

Uitvoering     3KBN

Bouwjaar      1962

Kenteken      TS-13-88

Opbouw        Geesink te Weesp

 

De Oome Dirk (Austin 3KBN) ladderwagen heeft een rijke historie en voor de SOB een heel waardevolle auto. Die werd in 1962 aangeschaft in opdracht van het gemeente bestuur Winschoten omdat het toenmalige Sint Lucasziekenhuis bouwplannen had om het ziekenhuis met 4 bouwlagen te verbouwen. Daarvoor moest er een redvoertuig komen met een driedelige uitschuifladder van 17 meter. De keus viel op een Geesink-ladder uit Weesp en gebouwd op een Austin 3KBN chassis. Deze auto werd gekozen om dat meer van dit merk bij de gemeente reden en makkelijk in onderhoud waren en bovendien kon worden geleverd door de plaatselijk dealer Garage de Venne (familie Kliphuis).

Hoezo Oome Dirk? Toen de ladderwagen werd aangeschaft werd door de toenmalige Commandant de heer J.F. de Wolf een actie bedacht om de ladderwagen een naam te geven. Bedacht werd dat diegene die het meeste geld zou ophalen bij de middenstand en bedrijven van Winschoten voor de kas van de Personeelsvereniging "Brandwacht Winschoten" de eer had dat de ladderwagen zijn naam zou mogen dragen. Degene die won was de heer Dirk Lubbers, dezelfde die 50 jaar lid was van de vrijwillige Brandweer Winschoten. Zodoende kreeg de Austin ladderwagen de naam "Oome Dirk" Een begrip in de Noordelijke helft van Nederland!

Vele grote branden maakte de Oome Dirk mee zoals 2x Hotel Dommering, de grote brand bij de Gembo Inktfabriek die begon in de Liefkensstraat en eindigde in de Torenstraat. Op 24 oktober 1970 brak een grote brand uit in het paviljoen Salem van Psychiatrisch Ziekenhuis Groot Bronswijk te Wagenborgen, hier vielen 16 doden te betreuren. Al snel na het uitbreken van de brand werd ook het korps van Winschoten gevraagd te assisteren en natuurlijk ging de Oome Dirk mee. Later bleek dat de Oome Dirk 18 personen had gered. Om de 5 jaar wordt dit nog steeds herdacht in Wagenborgen en de Oome Dirk is daar vaak bij aanwezig!

In 1980 is de Oome Dirk verkocht omdat een 30 meter hoge ladderwagen werd aangeschaft. Hij heeft diverse dakgoten op grote hoogte gerepareerd en later in opslag gestaan. In 2008 werd de Oome Dirk te koop gezet, en besloot de stichting Oud Brandweermateriaal Winschoten deze te kopen. Met enkele geldschieters en donaties en eigen geld begon Oome Dirk een nieuw leven. De auto is helemaal ontleed in 2012 en de jaren daarna geheel opgeknapt. In 2014 werd de auto op nieuw "overgedragen" door Pieter Smit, de toenmalige burgemeester van de gemeente Oldambt.

Verder wordt de auto ingezet voor trouwerijen opendagen etc. In 2018 overleden 2 mensen die zeer nauw met de SOB en zeker de met Oome Dirk betrokken namelijk Pieter Smit (Burgemeester Oldambt) en Daan Dusseljee (secretaris SOB). De Oome Dirk werd ingezet voor het rijden op de dag van de crematie van Pieter Smit. Bij de aula in Scheemda waar Daan Dusseljee opgebaard lag, stond statig de Oome Dirk bij de ingang. Al met al een auto om trots op te zijn!

Tekst: Dick Zwart

Bekijk ook

1930 - Ford AA

1930 - Ford AA

Het oudste voertuig in onze collectie is de AA Ford  .
 
1941 - Austin 3KBN

1941 - Austin 3KBN

De nieuwste aanwinst is deze Austin 3KBN, ook wel in de volksmond "Bellewagen" genoemd. .
 
1954 - Studebaker

1954 - Studebaker

Qua automerk een exoot, de Studebaker uit 1954.  .