Terug naar Collectie

1965 - DAF A1600BB360

Gepubliceerd op:
1965 - DAF A1600BB360

Sommige mensen vinden deze DAF de mooist gerestaureerde auto van ons, de DAF A1600.

Samenvatting van de technische gegevens van het voertuig;

 

TANKAUTOSPUIT

Automerk      DAF

Uitvoering     A1600BA360

Bouwjaar      1964

Kenteken      ZB-43-31

Opbouw        Van Bergen te Heiligerlee

 

Ook een auto met een rijk verleden, van grote branden was deze auto getuige. Vermeldenswaardig is dat de versnellingspook achter de motor zit met een bajonetsluiting op de het motorblok en dat houdt in rechts achter de chauffeur bevind. Bij de nieuwe chauffeurs werd tijdens het rijden de pook dus vaak verwijderd en greep de chauffeur in de ruimte omdat de pook achter in de manschapenruimte lag!

Nadat er In 1982 een nieuwe tankautospuit in dienst kwam werd deze Daf verkocht aan Kappa de Kroon in Oude Pekela, een aantal jaren later maakte deze een zeer grote brand mee bij de Fabriek Kappa de Kroon, van de halve provincie Groningen werden brandweerkorpsen opgeroepen om de brand te bestrijden. Deze Kikker DAF was de eerste die present was en de laatste (na een week) die weer in de garage stond.

In 1998 was deze auto overbodig geworden bij Kappa de Kroon omdat een andere (enkele jaren jongere) tankautospuit van de Brandweer Nieuwe Pekela deze Daf ging opvolgen bij deze bedrijfsbrandweer. Na buitendienst te zijn gesteld werd de sticker van de achterdeur gehaald en kwam het gemeente wapen van de Gemeente Winschoten weer te voorschijn.

De link was snel gelegd en zo krijg de Vereniging Brandwacht Winschoten het bezit van deze auto. De eerste oldtimer van de brandweer Winschoten terug in Winschoten. In 2003 ging de brandweer Winschoten samen met Scheemda, Finsterwolde en Bad Nieuweschans, toen werd ook besloten de DAF Kikker in een stichting op te nemen. Dat werd dus SOB (Stichting Oud Brandweermateriaal) Winschoten, de DAF "Kikker" is dus de eerste auto van de SOB.

De auto is ook geheel uit elkaar geweest en is in de volksmond een van de mooiste Daf Brandweerauto`s en één van de weinige met een voorruit zonder tussenspijl.

Tekst: Dick Zwart

Bekijk ook

1931 - Ford AA

1931 - Ford AA

Het oudste voertuig in onze collectie is de AA Ford  .
 
1941 - Austin 3KBN

1941 - Austin 3KBN

De nieuwste aanwinst is deze Austin 3KBN, ook wel in de volksmond "Bellewagen" genoemd. .
 
1954 - Studebaker

1954 - Studebaker

Qua automerk een exoot, de Studebaker uit 1954.  .