Terug naar Collectie

1972 - DAF FA1600BB360

Gepubliceerd op:
1972 - DAF FA1600BB360

Het enigste voertuig in onze collectie met een witte band, de DAF FA1600BB360.

Samenvatting van de technische gegevens van het voertuig;

 

TANKAUTOSPUIT

Automerk      DAF

Uitvoering     FF1600BB360

Bouwjaar      1972

Kenteken      DJ-48-50

Opbouw        Van Bergen te Heiligerlee  &  Berwi Winschoten

 

De 2e Daf tankautospuit (Daf 1600 BB 366) van de Brandweer Winschoten stamt uit 1972 en is dus dit jaar 50 jaar geleden binnengereden nog in de brandweergarage op het marktplein.  Drie jaar later is de auto meeverhuisd naar de Grintweg 85, de voormalige Brandweergarage Winschoten en thans het adres van onze Stichting Oud Brandweermateriaal Winschoten. Deze Daf is de laatste auto die werd opgebouwd in de combinatie Van Bergen Heiligerlee en Berwi Winschoten.

 

Dit voertuig werd aangeleverd bij de Berwi als 1 van de eerste kantelcabine `s van Daf en tevens de laatste brandweerauto van Winschoten met een voorbouwpomp. Tevens heeft de auto een apart aangedreven hoge drukpomp, ook was dit de laatste auto van Winschoten met een benzinemotor. Bij aflevering van de auto werd uitgelegd wat alle nieuwe snufjes van de Daf en de Berwi waren. Zo ook de trotse opmerking van de vertegenwoordiger van Daf dat dit een voertuig met een kantelcabine was. De aanwezige brandweermensen van Winschoten vroegen zich toen af hoe dat dan werkte, waarna bleek dat de opbouwer (Berwi) niet had meegekregen dat de auto dan anders had moeten gebouwd, d.w.z. dat de dubbele cabine apart moest worden gebouwd van de materieelkoffer. Om zo nodig bij olie verversen of ander storingen de cabine geheft kan worden ten opzichte van de materieelkoffer.

 

De auto is blijven staan in de fabriek en zijn er diverse veranderingen aangebracht om het nodige onderhoud te kunnen verrichten. In 1991 werd deze auto verkocht aan de Avebefabriek in Veendam en verliet Winschoten. Na het opdoeken van de meeste bedrijfsbrandweren begin deze eeuw kwam deze auto in de verkoop en besloot de SOB deze auto terug te kopen. Het is de laatste auto die nog moet worden gestript om ook deze weer in de originele uitvoering (1972) terug te brengen. Wanneer hier geld voor is verkregen zal daadwerkelijk met de restauratie worden begonnen.

 

Tekst: Dick Zwart

Foto's

Bekijk ook

1931 - Ford AA

1931 - Ford AA

Het oudste voertuig in onze collectie is de AA Ford  .
 
1941 - Austin K2

1941 - Austin K2

De nieuwste aanwinst is deze Austin 3KBN, ook wel in de volksmond "Bellewagen" genoemd. .
 
1954 - Studebaker

1954 - Studebaker

Qua automerk een exoot, de Studebaker uit 1954.  .