Terug naar Collectie

1976 - Mercedes-Benz LF608D

Gepubliceerd op:
1976 - Mercedes-Benz LF608D

De benjamin in onze voertuigcollectie, de Mercedes-Benz L608D.

Samenvatting van de technische gegevens van het voertuig;

 

AUTOSPUIT

Automerk      Mercedes-Benz

Uitvoering     L608D

Bouwjaar      1976

Kenteken      14-04-RB

Opbouw        Berwi te Winschoten

 

Onze Mercedes L608D is de eerste auto in de serie die niet van Winschoten is geweest en dus een vreemde eend is. Maar niet helemaal, hij is in Winschoten gebouwd (Berwi) en ook dienst gedaan als tankautospuit bij de bedrijfsbrandweer van Philips vestiging in Winschoten. In 1976 gebouwd voor het mooiste dorp in Friesland zeggen we altijd. Bij de vraag welk dorp? Sexbierum! Sex, bier en rum! Na opheffing van het korps ging deze auto naar de brandweer van Franeker. Na daar zijn diensten te hebben volbracht werd hij verkocht aan de Bedrijfsbrandweer van Philips in Winschoten.

Bij Philips heeft hij een paar spectaculaire branden meegemaakt n.l. 2keer een glasovenbrand die vele warme uren in beslag nam. in de jaren 2010/2011 werden de meeste bedrijfsbrandweren opgeheven door regelgeving en zo kwam deze auto buiten dienst te staan.

De SOB werd gebeld door iemand van Philips of we belang hadden bij deze auto, wij hadden wel belangstelling maar helaas geen geld beschikbaar. Wij stelden voor dat ze de auto wel mochten schenken aan de SOB, helaas zei de man dat dat geen optie was, Enkele weken later kregen we de auto op mogen halen voor € 0,00. Dit was dus de zesde auto die werd toegevoegd aan de SOB vloot.

Zes nieuwe banden was de oplossing om deze auto door de APK te krijgen en werd als "serviceauto" in gebruik genomen, tevens was het onze eerste auto die op diesel rijdt. In 2016 werd begonnen deze auto te restaureren, de auto werd kaal gemaakt en naar de spuiter gebracht voor een nieuw rood jasje!

In 2018 stond een "nieuwe" Mercedes in de SOB Kazerne. Ook deze auto werd ook weer door eigen vrijwilligers gerestaureerd en door Autoschade Boerma op kleur gebracht. De Mercedes gaat bijna altijd mee als serviceauto wanneer onze auto`s op tournee gaan!

 

Tekst; Dick Zwart

Bekijk ook

1931 - Ford AA

1931 - Ford AA

Het oudste voertuig in onze collectie is de AA Ford  .
 
1941 - Austin 3KBN

1941 - Austin 3KBN

De nieuwste aanwinst is deze Austin 3KBN, ook wel in de volksmond "Bellewagen" genoemd. .
 
1954 - Studebaker

1954 - Studebaker

Qua automerk een exoot, de Studebaker uit 1954.  .